středa 7. září 2016

Dawn Frenchová – Tak trochu úžasní

Také neradi vidíte, když se někomu daří lépe než vám? To rozhodně nehrozí v britském bestselleru Dawn Frenchové o rodince Battleových, kde snad nic nefunguje tak, jak má. Čtení plné humoru střídají pasáže, při kterých budete mít chuť plakat. Přiznám se vám, že jsem nad knížkou skutečně několikrát brečela a vzápětí se smíchy popadala za břicho. Bylo to jako absolvovat jízdu na horské draze – a tak už to v opravdovém životě prostě chodí.

Po překonání kritického začátku, kdy jsem si nebyla jistá, co si o díle mám vlastně myslet, jsem si knížku pomalu ale jistě zamilovala. Střídající se výpovědi tří členů Battleovic rodinky, Mo, Oscara a Dory, dodávají knize svižný spád a předchází tak jednostranně zaměřenému textu. Je doopravdy srandovní pozorovat generační a povahové rozdíly matky Mo a jejích dětí, 16letého Oscara a 17leté Dory. Dojde samozřejmě i na lásku, a to jak v homosexuální, tak v heterosexuální podobě. Nudit se tedy rozhodně nebudete. Pokud vám nevadí upřímný a sprostší styl psaní, který autorka často využívá, rozhodně vám tuto knihu doporučuji.

Výsledek obrázku pro tak trochu úžasní argo

Chlupy na frndě – rostou do stran a jsou jak ze železa. Chlupy kolem řiti! Není jich moc, ale jsou tam. Ach bože, jsem odporná. Nejsem člověk.

V pekelně těžkých dobách jako nyní je prvořadé, ba životně důležité, aby měl zajištěný dostatečný přísun banánovo-karamelového dortu.

Nepadlo mezi námi jediné slovo. A přesto bylo vyřečno mnohé. Celý boží den jsem si zcela vědoma jeho přítomnosti.

Kniha Tak trochu úžasní rozhodně není pro každého - obzvláště starším generacím může připadat sprostá až nevkusná. Na druhou stranu, proč cokoliv předstírat? Život v rodině rozhodně není jen o sladkých slůvkách a ideálním soužití.

Četli jste něco od Dawn Frenchové? Podělte se se mnou v komentářích, budu se těšit!

5 komentářů:

Mockrát děkuji za komentář, jste skvělí! ♥